Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2010 14:29 - ШАМАНСКИ ВИДЕНИЯ - ХХVІ
Автор: divna8 Категория: Поезия   
Прочетен: 10060 Коментари: 30 Гласове:
33

Последна промяна: 19.01.2014 23:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
БЪДЕТЕ БЪЛГАРИ! ПОКАЗВАЙТЕ НАЙ-ДОБРОТО ОТ СЕБЕ СИ
И НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ЗЛОТО!
УСПЕХ!
SPAROTOК
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

"ЗНАЦИТЕ ИДВАХА ЕДИН СЛЕД ДРУГ... И все по-уверено и по-категорично схващах, че Учението-религия на българите, на Небесния Бог Танг-Ра, е уникално и единствено по рода си. Надявам се читателят сам да проумее онази дълбока и невъзможна за описване връзка между Знанието, което Тангризмът е притежавал и духовното ниво, което религиозната практика е отработвала в душите на българите ...
Синовете на НАЙ-ДРЕВНИЯТ и ЕДИНСТВЕН БОГ ТАНГ-РА от ДВАНАДЕСЕТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ вървят по ЕДИН ПЪТ, чрез ЕДНА ИСТИНА и ВОДЯТ човечеството към ЖИВОТА - както ни завеща и ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС.
Народът на Козирога - на Небесния Кон - ЕДНОРОГЪТ."
"Колобър", автор: Спас Мавров

"Всички ВЪЛШЕБНИ приказки имат единен древен корен, интерпретиран у народите и оформен със свой характерен етносен облик. Есенцията, коренът на приказката обаче се е запазил навсякъде...
Устното творчество на българският народ. От безвремието на едно неизвестно историческо минало до ден днешен; от сладкодумната баба - до екрана на киното."
"БЪЛГАРСКИ ВЪЛШЕБНИ САКРАЛНИ ПРИКАЗКИ", автор: Спас Мавров
image
Няма да започна разказа си с "имало някога"... Има го и днес...

image

Момиченцето се научи да чете много рано. Постоянно търсеше нови и нови книжки за четене. Когато семейната библиотека стана бедна откъм детски книжки, се принудиха да го запишат в Градската Библиотека. Пишеше с печатни букви и гордо се подписваше в полето с инициалите си - с лява ръка.
Веднъж намери една много вълнуваща книжка - "Старогръцки митове и легенди".
Макар и с повече страници, дадоха й я, надявайки се, че поне няколко дни няма да идва. Четеше бързо.
Момиченцето реши пътьом да се отбие при баба си. Лято е, родителите са на работа, ще поседи и почете край сладкодумната старица.
Баба й много се зарадва - както винаги. Нагости я с вкусна гозбица и я остави да си чете. Знаеше, че детето ще отвори наслуки и ще започне да чете оттам, едва после ще се върне да чете отначало. Ред по ред, защото не пропускаше нищо.
Както и предполагаше, малко по-късно внучка й се затича към нея развълнувана:
- Знаеш ли, бабо, някога на земята имало чудовище-жена, Медуза й казвали. Била горгона и имала сестри. Дали е вярно, бабо?
Отначало старицата нищо не рече, само въздъхна дълбоко. После продума:
-Мислех, че още си малка, но явно Знаците друго сочат. Дойдат ли въпросите, настъпило е и Времето... Седни да ти разкажа истината за тази жена.
Приседнаха на миндерчето и бабата, мушнала ръце под престилката си, сладкодумно започна:

- Има един народ, сине, дето е маЯ на всички хора на земята. Наричат го Народа на Сеячите на Мъдрост. От незапомнени времена е дошъл на земята, да учи на ум и разум людете. Хората му се пръснали по всички краища на малки групи, защото огромна е земята и много други племена и народи трябвало да учат. Знаели, че няма да се завърнат в ПървоРодината, но предавали от поколение на поколение Завета за Пътя към нея. Останали в старите земи само траките, за да пазят земята и поддържат Огъня на Първия Онгъл.
Много години изминали, много неща се променили, но Спомена за Предците не се изгубил. Знанието се предавало от уста на уста, от ухо на ухо, защото било Тайна и не бивало да се записва на камък или книга. За да не попадне в лоши ръце и не даде сила на тъмни умове...

В Старата Родина живеела една чудна девойка. С дълги до петите коси, медено проблясващи на слънце, бяла и красива, сладкодумна и мъдра. Затова я наричали БАБАта на народа, въпреки младостта й. С Дарбата се родила, инак се наричала Медуша и така я назовавали двете й най-верни дружки.
Народът на Медуша бил гостоприемен: всеки странник, замръкнал на земите им, посрещали с добро, гощавали го с каквото има и пренощувал под покрива им. Една забрана само имало - да не отива на Сборището, до извора, дето се провеждали Танците за посрещане на Слънцето.

Един странник - по-любопитен от другите, а и по-неразумен - решил на всяка цена да види тези мистериозни ритуали, та да разказва по своите земи. Издебнал Медуша с двете й дружки и скрит в храстите наблюдавал ставащото.

Девойките се съблекли по бели везани фусти и навлезли в студената вода. Плитките им заплували по повърхността й като водни змии. След малко излезли от водата и подхванали да се въртят, всяка в своя си посока. Медуша танцувала в средата... Многобройните й тънки плитчици се завъртели спираловидно около тялото й, после запричлиали на ветрило... Слънцето подавало първите си сънени лъчи, готово да се наслади на девичия танц. Въздухът трептял, променял се, а девойките сякаш плували в огромен прозрачен кристал.

И в този миг от храстите се разнесъл вик - на възхита и уплах едновременно... Не издържал странникът на тази странна и силна енергия, загубил дар слово, вкаменил се...

Спрели внезапно вихрения си танц девойките, а Медуша сякаш била обвита с десетки змийчета - плитчиците й не можели да се успокоят още и трепкали като живи по тялото й... Очите й светели с медно-жълт отблясък от транса...

    image
...Успяла тя да излекува странника от парализата, но разумът му така и не се възстановил напълно. Фъфлел като говорел, та и думите погрешно излизали от устата му. Когато най-после стигнал до дома си, /добре, че конят му помнел пътя/, подире му вече се носела мълвата за страшната Медуза, която вкаменявала всеки, който я гледал в очите. Косите й били от безброй съскащи змии и имала сестри, опасни колкото нея.
Започнали да завиждат за Дарбата и да се страхуват от народа на Медуша, а хората мразят източника на страховете и на завистта си.
Хората открай време са предубедени към непознатото и вълшебното. Така тръгнала и Легендата за Медуша. Винаги в народа й се раждали девойки с Дарбата и поемали Пътя на Тайното Знание. Не всяка от тях се наричала Медуша, но всяка била нейна потомка.

По време на османското владичество по земите на планина Родопи пак живеела Медуша. Заедно с брат й Ваклуш неведнъж променяла пътя и плановете на поробителите.
Служела си с оръжието, както и със Словото! Закриляла бедните, онеправданите и в замяна искала само едно - да не я пеят в песни; само да я споменават в приказки, тайно разказани на избрани люде.
Нейната следовница и потомка Медуша помагала на народа си, когато се навдигнал да бяга от родни земи, подгонен от гръцките вандали - и те жадни да им вземат вярата, земята и народността им. Така всички се събрали да живеят на малкото късче, останало от Старата Родина, въпреки, че и него искат да разпръснат на дребни песъчинки и да го затрият от лицето на земята.
Но Бог няма да даде това да се случи, а Медуша отново ще се роди и ще продължи да се ражда и занапред - докато Знанието Е Живо!!!...

... Сладкодумната старица замълча. Кърпата от главата й се бе свлякла на раменете и тя я отвърза, за да я забради отново. И момиченцето видя безбройните бели плитчици увити като венец около главата на баба си. Досущ като бели змийченца...
И тогава в детското й съзнание изплува един откъс от разказа. Усмихна се замечтано и попита:
- Бабо, аз потомка ли съм на Медуша?
- Защо мислиш тъй, сине? - с вълнение в сърцето запита старата жена.
- Защото ти ми разказа Тайната, а нали тя е за избрани само...
... Бабата донагласи кърпата на главата си и притегли внучката към себе си... Сетне захвана да сресва и сплита косите й на безброй малки плитчици...
Медуша разпозна ЗНАЦИТЕ... Макар и под друго име.

image
Древната приказка
преразказа divna8

     image




Гласувай:
33



1. aqualia - Обеща на Спароток и вълнуващо го разказа!
30.03.2010 14:56
Много хубаво предание, Дивна!
Обеща на Спароток и вълнуващо го разказа! :)))
цитирай
2. divna8 - Благодаря, aqualia, похвалата от Вълшебница на Словото е особено скъпа за мен :)
30.03.2010 15:21
Има и още неща, но ще ги разказвам постепенно, изчаквам да минат "Страстите Христови" по Великден :):):)
цитирай
3. mamas - Вълнуващ разказ!
30.03.2010 15:58
Благодаря ти!
цитирай
4. mileidi46 - Mnogo interesno mi stana...
30.03.2010 16:00
4akam s neturpenie...,,drugite ne6ta''...
pregradka..
цитирай
5. divna8 - mamas, аз също ти благодаря :):):)
30.03.2010 17:28
3. mamas - Вълнуващ разказ!
15:58
Благодаря ти!
-----------------------
Прегръдки от мен
цитирай
6. divna8 - mileidi46, радвам се, че събуждат интерес "нещата" които знам :):):)
30.03.2010 17:30
4. mileidi46 - Mnogo interesno mi stana...
16:00
4akam s neturpenie...,,drugite ne6ta''...
pregradka..
--------------------------------------
И от мен прегръдка за теб :)
цитирай
7. karambol5 - Невероятно :))) Успя да ме пре...
30.03.2010 17:49
Невероятно :)))
Успя да ме пренесеш в друго измерение :)))))
цитирай
8. fatmin - Mn interesen razakaz=Blagoddrq ! ...
30.03.2010 18:33
Mn interesen razakaz=Blagoddrq ! tuk sam shte chakam dr ti razkazi.Pregrashtam te Dima :)
цитирай
9. divna8 - karambol5, вече живеем в другото измерение... Благодаря за оценката :)
30.03.2010 18:46
7. karambol5 - Невероятно :))) Успя да ме пре...
17:49
Невероятно :)))
Успя да ме пренесеш в друго измерение :)))))
цитирай
10. divna8 - fatmin, благодаря, радвам се, че се харесва... Прегръдка и усмивка от мен :):):)
30.03.2010 18:48
8. fatmin - Mn interesen razakaz=Blagoddrq ! ...
18:33
Mn interesen razakaz=Blagoddrq ! tuk sam shte chakam dr ti razkazi.Pregrashtam te Dima :)
цитирай
11. bobaja - Благодаря ти!
30.03.2010 19:22
Невероятно въздействащо... толкова истинско... Такова вълнение. Очаквам с нетърпение постингите ти. Прегръдки...
цитирай
12. divna8 - bobaja, радвам се, че ви харесва... Прегръдки и усмивки и от мен :):):)
30.03.2010 19:46
11. bobaja - Благодаря ти!
19:22
Невероятно въздействащо... толкова истинско... Такова вълнение. Очаквам с нетърпение постингите ти. Прегръдки...
цитирай
13. bven - Медунке, благодаря за Медуша -
30.03.2010 19:50
нека всички да разказваме тази приказка и да има и още!
цитирай
14. kalin8 - Благодарности
30.03.2010 20:09
и от мен за преданието!
Добре разказваш...
Б.
цитирай
15. razkazvachka - мммммммм! сладко разказваш!
30.03.2010 20:27

Плитчици вълшебни
медени заплиташ
Медунке бабина!
цитирай
16. cornflower - в помощ на спароток
30.03.2010 20:39
браво!
цитирай
17. karambol5 - Е да - вече сме в друго измерение. . . . ...
30.03.2010 21:00
Е да - вече сме в друго измерение....Медунке :))))))))
цитирай
18. divna8 - bven, благодаря... Нека да е ... :):):)
30.03.2010 21:38
13. bven - Медунке, благодаря за Медуша -
19:50
нека всички да разказваме тази приказка и да има и още!
цитирай
19. divna8 - kalin8, вече имам "температура" от изчервяване... :):):)
30.03.2010 21:40
14. kalin8 - Благодарности
20:09
и от мен за преданието!
Добре разказваш...
Б.
цитирай
20. divna8 - razkazvachka, ами... репетирам за баба, нали имам още 5 котешки дечица... :):):)
30.03.2010 21:41
15. razkazvachka - мммммммм! сладко разказваш!
20:27

Плитчици вълшебни
медени заплиташ
Медунке бабина!
цитирай
цитирай
21. divna8 - cornflower, помагат Знаците - щом е зададен въпросът :):):)
30.03.2010 21:43
16. cornflower - в помощ на спароток
20:39
браво!
цитирай
22. divna8 - Ей, karambol5 - "разшифрова" ме... Няма тайни от теб :):):)
30.03.2010 21:44
17. karambol5 - Е да - вече сме в друго измерение. . . . ...
21:00
Е да - вече сме в друго измерение....Медунке :))))))))
цитирай
23. stela50 - Бблагодаря,divna8,
30.03.2010 22:28
Наистина ме пренесе в един приказен свят.Много нежно,мило,тайнствено....в друго измерение....Харизматично.Преданието оживява.

Прегръщам теб и Котьо-Пух.
цитирай
24. divna8 - stela50, и аз ти благодаря за отзива и позитивността! :) Ще прегърна всички котета :):):)
31.03.2010 00:40
23. stela50 - Бблагодаря,divna8,
30.03 22:28
Наистина ме пренесе в един приказен свят.Много нежно,мило,тайнствено....в друго измерение....Харизматично.Преданието оживява.

Прегръщам теб и Котьо-Пух.
цитирай
25. tili - Четох коментара ти
31.03.2010 20:40
при sparotok. Много хубава притча, поздравления!
цитирай
26. divna8 - tili, благодаря! Удоволствие е и за мен, че се харесва.Усмивки за приятна вечер :):):)
31.03.2010 20:54
25. tili - Четох коментара ти
20:40
при sparotok. Много хубава притча, поздравления!
цитирай
27. monna - Прекрасен разказвач си!
01.04.2010 00:02
Благодаря ти, с удоволствие прочетох!
Поздрав!
Наследницата!!!
цитирай
28. divna8 - monna, аз ти благодаря - за споделеното време и милите думи... Усмивки от мен :):):)
01.04.2010 00:06
27. monna - Прекрасен разказвач си!
00:02
Благодаря ти, с удоволствие прочетох!
Поздрав!
Наследницата!!!
цитирай
29. nadezda - Чела съм Спас Мавров!Интересно ми ...
01.04.2010 23:04
Чела съм Спас Мавров!Интересно ми беше, но все пак съм с резерви.И на мен ми се иска ние да сме народът на Господ, но кой може да каже , че Спас Мавров е прав.Аз чета Библията и никъде не се споменава за Танг-ра!Поздрави!
цитирай
30. divna8 - nadezda, а имаш ли представа, че Библията е преработвана - от Църквата над 158 пъти?!
01.04.2010 23:16
29. nadezda - Чела съм Спас Мавров!Интересно ми ...
23:04
Чела съм Спас Мавров!Интересно ми беше, но все пак съм с резерви.И на мен ми се иска ние да сме народът на Господ, но кой може да каже , че Спас Мавров е прав.Аз чета Библията и никъде не се споменава за Танг-ра!Поздрави!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Аз не се опитвам да подменя ценности, а да припомня Началото... Всеки има право да вярва или не - никого не принуждавам. "Който има очи...и който има уши..." Всеки сам стига до тази част на Истината за която е готов!
Весели празници ти желая!!! Благодаря за коментара, винаги уважавам различното мнение!!! Усмивки за теб :):):)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: divna8
Категория: Поезия
Прочетен: 1496143
Постинги: 337
Коментари: 7937
Гласове: 35953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930